

Zelf zonnebloemen zaaien
Als je iets zoekt wat makkelijk te zaaien en te kweken is, dan ‘moet’ je zonnebloemen nemen. Zonnebloemen zaaien is echt zó makkelijk! Het is niet voor niets dat er op basisscholen vaak een zelf beschilderd potje met een paar zonnebloemzaadjes als moederdag cadeautje wordt gemaakt. Kinderen zijn lekker creatief bezig en het zaaien is ook nog eens educatief. Twee vliegen in één klap! Naast het feit dat je de kleinere soorten heel goed in potten kunt kweken, kun je de zonnebloem ook direct in de volle grond zaaien. De grotere soorten zoals bijvoorbeeld Sunrich Orange F1 en Giganteus krijgen nadat de bloemen zijn uitgebloeid in het hart allemaal zonnepitten. En daar zijn in het najaar de vogels gek op! Oké, we zijn het met je eens dat de plant dan niet moeders mooiste meer is maar als je ze een beetje achterin de border zaait zodat de stelen achter de andere beplanting staan, valt het best wel mee. Je kunt natuurlijk de zonnebloembodems ook afknippen en ze bijvoorbeeld op een tafel voor het raam leggen of verwerken in een leuke herfst schikking die je buiten zet. Knip ze dan pas af als de bloem de bloemblaadjes heeft laten vallen en je het binnenste van de bloem, die dan al is ingedroogd, makkelijk van de zonnepitjes af kunt wrijven. Dan zijn de zonnepitten rijp. Soms zijn de vogels er dan zelf al aan begonnen… Als je dus vogeltjes in je tuin wilt, laat dan de uitgebloeide zonnebloemen vooral staan. Maar laten we eens kijken hoe het zaaien in z’n werk gaat. Zonnebloemen kun je binnen voorzaaien maar ook heel goed direct in de volle grond zaaien. Als je binnen voorzaait kun je vroeger beginnen en hoef je niet bang te zijn dat slakken de jonge planten opeten. Maar buiten zaaien heeft ook zo zijn voordelen. Je kunt dan tot eind juni zaaien en ook nog eens gefaseerd zodat je de bloei kunt spreiden. Dat is ideaal wanneer je een pluktuin hebt!






Dit heb je nodig:
Natuurlijk de zonnebloemzaden. (Je kunt op onze website kiezen uit meer dan 20 zonnebloem varianten)
Kweekpotjes met een doorsnede van minimaal 8 cm eventueel met een tray.
Potgrond
Plantenspuit (of gieter met broeskop)
Dit alles kun je samen met de zaden naar keuze bij ons op de website bestellen. Lekker makkelijk!
Zonnebloemen binnen voorzaaien
April-mei is de perfecte tijd om zonnebloemen binnen voor te zaaien. Zaden van zonnebloemen kiemen het beste in luchtige grond die niet al te nat is. Om de potgrond wat luchtiger te maken, meng je het met vermiculiet. De beste mengverhouding is 1 deel vermiculiet met 3 delen potgrond. Vul de kweekpotjes met het grondmengsel en maak het met de plantenspuit een klein beetje vochtig (niet kletsnat). Maak nu (met je vinger of met bijvoorbeeld de verspeenpen) in het midden van ieder potje een plantgat van 1,5 cm diep, stop er 1 zaadje in en vul het af met het grondmengsel. Dan is nu misschien een goed moment om in ieder potje een plantlabel met naam te steken als je verschillende soorten gaat zaaien. Zet de potjes in een ruimte met een temperatuur van zo’n 20° C. Om te voorkomen dat de grond snel opdroogt, kun ze in dit stadium afdekken met een kweekkap of huishoudfolie. Heb je een propagator waar de potjes in passen dan kan dat ook goed. Houd de aarde steeds een klein beetje vochtig maar zeker niet kletsnat. Daarvoor is de plantsproeier erg handig. Als de aarde te nat is, gaan de zaden rotten en dat wil je niet.

Verzorging
Na ca. anderhalve week zie je de kiemplantjes boven de grond komen en vanaf dat moment hebben ze daglicht nodig. Haal het plasticfolie of de kap van de potjes en zet ze op een lichte plaats in een koelere ruimte. Dat kan bijvoorbeeld goed op de vensterbank van een onverwarmde koele slaapkamer. Zet ze niet in de zon want achter glas is dat te warm. Laat ze niet in de warmte staan want de plantjes schieten dan door en krijgen lange slappe stelen. Hou nog steeds de aarde licht vochtig.
Zonnebloemen afharden
Voordat je de jonge plantjes buiten uitplant, is het goed om ze te laten wennen aan het buiten zijn. Als ze zo’n 8 tot10 cm groot zijn en naast de kiemblaadjes 2 of 4 echte blaadjes hebben, kun je ze overdag buiten zetten. Begin eerst met een paar uur en laat ze steeds iets langer buiten en haal ze tegen de avond weer naar binnen. Dit noemen ze afharden en dat proces duurt een week of twee.
Uitplanten van zonnebloemplanten
Afhankelijk van het zaaimoment, kun je vanaf half mei gaan uitplanten. De jonge planten zijn dan als het goed is afgehard en kunnen wel tegen een stootje. Alleen als het kouder wordt dan -2 °C, zul je maatregelen tegen de kou moeten treffen. Zonnebloemen groeien graag op een zonnige plaats met voedzame, goed doorlatende grond. Zorg dat de grond onkruid vrij is. Je kunt van te voren arme grond bemesten met bijvoorbeeld compost zodat de plantjes een goede start hebben. Omdat er verschillende zonnebloemtypes zijn, ligt het aan het soort welke plantafstand je het beste kunt aanhouden. Vertakkende soorten hebben meer ruimte nodig dan een soort met een bloem per steel. Let daar dus goed op bij het maken van je keuze. Voor de niet vertakkende soorten is een plantafstand van 30x30 cm of 35 x 35 cm voldoende. Het ligt een beetje aan de grootte van de bloem. Voor vertakkende soorten kun je het beste 40x40 cm of 45x45 cm aanhouden. Wil je de zonnebloemen in potten kweken, zorg dan dat je potten groot genoeg zijn. Goed om te weten: Bescherm de planten de eerste tijd tegen slakken want die zijn gek op het jonge blad!
Zaaien in de koude bak of koude kas
Zaaien van zonnebloemen in de koude bak of kas is een perfecte tussenweg tussen binnen en buiten zaaien. Heb je dus de luxe van een koude bak of koude kas, maak er dan vooral gebruik van want het heeft zo zijn voordelen! Je kunt lekker vroeg beginnen met zaaien (net als bij binnen zaaien) en de tijdens de startfase zijn de plantjes beschermd tegen kou, vogels en slakken. Om te voorkomen dat ze doorschieten, regel je de temperatuur met de deksel van de bak of met het raam van de kas. Ook hoef je de plantjes niet steeds van binnen naar buiten te brengen om ze af te harden. Je zet gewoon de deuren, ramen of deksel open. Zijn ze afgehard, dan kun je ze uitplanten op de plaats die je hebt uitgekozen.


Buiten zaaien
In mei en juni kun je zonnebloemen direct in de volle grond zaaien. Kies een plek waar de zon lekker op de aarde schijnt en zorg dat de grond de bovenste10 cm een losse structuur heeft zonder grove kluiten en onkruid. Is de grond erg vast van structuur, dan kun je dat oplossen door er wat zand door te mengen zodat het wat losser wordt. Maak de grond voedzaam door het te bemesten met bijvoorbeeld compost. Kijk voordat je gaat zaaien naar de bodemtemperatuur. Is de bovenste 5 cm van de grond nog ver onder de 15°C, wacht dan nog een aantal dagen. Bij een te koude bodemtemperatuur kiemen de zaden niet en zullen ze gaan rotten. Bij buiten zaaien, zaai je gelijk op de juiste plantafstand. Let dus even goed op of het om een vertakkende of niet vertakkende soort gaat. (kijk voor de plantafstand even hierboven bij het “uitplanten van zonnebloemplanten”) Ga je in rijen zaaien, dan kun je, bijvoorbeeld met een stok, allemaal geultjes van 1,5 - 2cm diep maken. Misschien is het handig om dan tussen de rijen wat extra ruimte vrij te laten zodat je er straks makkelijk tussendoor kunt lopen om onkruid te wieden en later om bloemen te plukken. Om goed te kunnen zien wat het pad is, kun je het pad bedekken met stro. Wil je liever een groep in de border van je tuin, dan kun je op de gekozen plaats 1,5 - 2cm van bovenlaag van de aarde halen en daar de zaden op de juiste afstand neerleggen en weer toedekken. Maar misschien vind je het leuker om hier en daar wat zonnebloemen in je tuin te hebben. Dan maak je allemaal plantgaten en stop je in ieder gat een zaadje en dekt hem weer af met aarde. Het is maar net wat jij het makkelijkst/leukst vindt en wat bij jouw tuin past. Na het afdekken van de zaden, druk je de grond licht aan en maak je de aarde een beetje vochtig. Als je verschillende soorten zaait, is dit een goed moment om er plantlabels voorzien van de naam bij te steken.


Zaaitip:
Om wat langer van je zonnebloemen te kunnen genieten, kun je er voor kiezen om gefaseerd te zaaien. Nadat je de eerste keer een deel van je zaden hebt gezaaid, zaai je na bijvoorbeeld twee weken een tweede keer. Zo zorg je ervoor dat niet alle bloemen in één keer bloeien. Dit kun je tot ver in juni doen. Ideaal voor als je een pluktuin hebt!
Verzorging
Vanaf nu is het wachten geblazen en kun je alleen maar zorgen dat de grond vochtig blijft als het niet regent en dat alles onkruidvrij blijft. Om de zaden te beschermen tegen vogels, kun je er eventueel nog een net overheen spannen. Houd er rekening mee dat het kiemproces buiten wel iets langer zal duren dan wanneer je binnen zaait omdat buiten de nachten kouder zijn dan binnen. Afhankelijk van de weersomstandigheden zie je na een week of twee de eerste kiemplantjes boven de grond komen. Vanaf nu is het zaak dat je ze ook beschermd tegen slakken! Blijf op tijd water geven en zorg dat het onkruid niet de overhand krijgt. Mocht het toch nog een keertje ’s nachts gaan vriezen? Geen paniek! Zolang het niet kouder dan -2° C wordt zullen ze het wel overleven en zullen de plantjes snel uitgroeien tot sterke planten met prachtige bloemen.