MAXIMA

De smaakmakers van de herfst


Cucurbita maxima zijn stuk voor stuk eetbare pompoenen. Je kunt ze (soms met schil en al) verwerken in hartige gerechten zoals stoofschotels, ovengerechten of leg eens plakken gewenteld in je favoriete kruiden op de barbecue. Het vruchtvlees is over het algemeen na verwerking wat zachter/ kruimiger dan van de Butternut en Muskaatpompoen.

Sommige soorten hebben als ze goed uitgerijpt zijn, een zoete smaak. Die kun je heel goed gebruiken in jam of cake. De Turkse Muts is een soort die in Nederland nog niet zo goed is ingeburgerd als eetbare pompoen. Toch kun je van de buitenrand van de ’muts’ heerlijke dingen maken! 

Naast de specificatie die bij iedere pompoen staat, hebben we ook een verwerkingssuggestie gezet.
Let wel: Het is een suggestie. Je kunt er natuurlijk veel meer lekkers van maken.

Niet bang zijn en gewoon lekker gaan experimenteren in de keuken!

Clarico-3 Columns Style 2

Buttercup & Kabocha

De Kabocha (ook wel Hokkaido genoemd) is een zeer lekkere pompoen met een vol aroma van noten en zoete aardappel. Geschikt om te roosteren, voor soepen, ovenschotels en puree.

Clarico-3 Columns Style 2

Hubbard

Een grote Hokkaido, alleen de smaak is iets minder zoet ,de nootsmaak is wat zachter en het vruchtvlees vaak iets droger.
Laat je niet afschrikken door de grootte want er is makkelijker mee te werken dan je denkt.

Clarico-3 Columns Style 2

Grijs Groen

Grijs groene maxima’s vinden hun oorsprong in Australië en zijn de betere maxima’s voor gebruik in de keuken.

Veel vruchtvlees dat erg goed van smaak is.

Clarico-3 Columns Style 2

oranje

Vaak geteeld vanwege de hoge sierwaarde echter is het fruitige vruchtvlees goed te gebruiken voor bijvoorbeeld jam, zoetzuur en soep.

Clarico-3 Columns Style 2

Turkse Muts

Een hele decoratieve pompoen,
de rand van de muts is ook nog eens eetbaar!

Clarico-3 Columns Style 2

Overige

Hier vindt je bijvoorbeeld de banaan pompoen maar ook andere aparte soorten.