Groenten
Dat alle groenten gezond zijn weten we wel. Maar het is nòg gezonder (en leuker) om je eigen groente te kweken.
In ons uitgebreide assortiment vind je oude bekende soorten zoals de vergeten groenten Pastinaak of Meiraap. Maar we hebben natuurlijk ook leuke nieuwe soorten.
Neem maar eens een kijkje bij de vruchtgewassen.
Ben je professionele teler? Veel soorten kunnen we ook in grootverpakking leveren.

Bladgewassen
De groene blad- en stengelgewassen hebben veelal een korte groeitijd. U kunt het zaaien spreiden voor een continue opbrengst. Heerlijk verse groene blaadjes uit eigen tuin!
De meeste bladgewassen houden van een vrij rijke, vochtige en goed doorlatende bodem. Te weinig stikstof vertraagt de groei, geeft gele blaadjes en zorgt voor vroegtijdige bloei. Te veel stikstof zorgt dan weer voor een te hoog nitraatgehalte in het blad, kan een bittere smaak veroorzaken en een “waterig” gewas geven.

Koolgewassen
“Groeien als kool” is een uitdrukking die de meeste mensen wel kennen. Toch is het telen van kool een vak apart. Op kleigrond lukt het meestal prima, maar op zandgrond of andere lichtere grondsoorten is “het groeien als kool” niet altijd vanzelfsprekend. Voldoende bemesting is belangrijk.
Daarnaast kan knolvoet de oorzaak zijn van een mindere groei. Knolvoet kan worden herkend aan de sterk opgezwollen wortels. Pas daarom altijd een ruime vruchtwisseling toe.

Kruiden
Kruiden zijn de smaakmakers in de keuken, in veel recepten vind je wel een bepaald kruid, of je nu met Nederlandse gerechten aan de slag gaat of met buitenlandse creaties.
Als je zelf kruiden kweekt in je moestuin, kun je snel pakken wat je nodig hebt voor je recept! Bekijk op onze pagina de zaden waarmee je zelf kruiden kunt kweken.

Peulvruchten
Verse peultjes, doperwten en kapucijners zijn dé smaakmakers van de groentetuin. Problemen met ziekten en plagen zijn er nauwelijks. Peulvruchten vereisen weinig mest.
Voor alle kapucijners, erwten en peulen geldt dat een vroege uitzaai (maart/april) de beste resultaten oplevert. Zaaien in mei en later geeft onvoldoende peulzetting en problemen met meeldauw.
Alle peulvruchten

Vruchtgewassen
Vruchtgewassen vragen weliswaar meer geduld en aandacht dan bijvoorbeeld de blad- en stengelgewassen, maar deze inspanning wordt ruim beloond. Courgettes en pompoenen kunt u echter lekker hun gangetje laten gaan en deze gedijen zelfs nog op de composthoop goed.
Houd uw komkommer- en courgetteplanten goed in de gaten, want vanaf de eerste rijpe vruchten gaat het in een snel tempo door. Maar zo draagt uw arbeid rijkelijk vrucht!

Wortelgewassen
Heel anders dan bij de vruchtgewassen, is het ons bij de wortel- en knolgewassen veelal om de ondergrondse delen (de uitgegroeide wortel) te doen. Velen hiervan kunnen bewaard worden voor de winter (zoals winterwortelen, pastinaak, ui, biet, enz.).
Zomer- en winterwortelen kunnen gelijktijdig gezaaid worden, maar de winterwortelen kunnen tot eind september blijven staan voor oogst en bewaring.