Wat is het verschil tussen een pompoen en een kalebas?
Vaak worden kalebassen pompoen genoemd en pompoenen kalebas…. Ze worden heel vaak door elkaar gehaald en dat is ook wel begrijpelijk, want ze komen allebei uit dezelfde familie: de Cucurbitaceae.
Maar er zijn toch echt een paar belangrijke verschillen tussen die twee.
Laten we eerst eens kijken naar het uiterlijk. Ze zijn er beide in allerlei kleuren en vormen maar als je de buitenkant voelt, merk je meteen al een verschil. De pompoen heeft een stevige schil die leerachtig aanvoelt terwijl de kalebas houtachtig aanvoelt. Dat verschil is vooral goed te voelen als je ze al wat langer hebt liggen.
Dan gaan we eens naar de binnenkant. Als je ze doorsnijdt, zie je dat de pompoen veel vruchtvlees heeft en de kalebas niet of nauwelijks. Er zit veel vocht in het vruchtvlees van de pompoen en ze hebben een holte met een ietwat slijmerige zaadlijst met zaden. Vanwege het lage vochtgehalte in kalebassen, kun je ze heel goed drogen. Ze worden veel gebruikt als decoratie maar je kunt er ook vogelhuisjes, muziekinstrumenten, schalen en lepels van maken. In sommige culturen worden ze in ceremonies en rituelen gebruikt. Een ander verschil is dat je pompoenen kunt eten en kalebassen veelal niet. In kalebassen zit namelijk een stofje dat cucurbitacine heet. Het is een natuurlijke afweer van de plant tegen insecten die een bittere smaak aan de vruchten geeft. Als je er een grote hoeveelheid van binnen krijgt, kun je daar buikklachten van krijgen. Als je dus twijfelt of je een pompoen of kalebas voor je hebt, kun je een klein stukje vruchtvlees van een rijpe vrucht in je mond stoppen om te proeven of het bitter smaakt. Smaakt het bitter, dan heb je naar alle waarschijnlijkheid een kalebas te pakken.
Ook in de teelt merk je verschil. Pompoenen hebben over het algemeen een langer groeiseizoen dan kalebassen. Pompoenen worden vaak op het land geteeld en kalebassen veel in (tunnel)kassen. De planten van de kalebas worden ook wel langs draad, gaas of een pergola geleid zodat de vruchten vrij kunnen hangen en een mooie vorm krijgen.
Kortom, van pompoenen kun je twee keer genieten. Eerst kun je genieten van de sierwaarde. Want zeg nou zelf er zitten bijzonder mooie soorten bij. De tweede keer geniet je nadat je ze hebt omgetoverd tot een lekker gerecht. Pompoenen en kalebassen hebben beide hun eigen charme en toepassingen. Het is maar net wat je zoekt!
Laten we eerst eens kijken naar het uiterlijk. Ze zijn er beide in allerlei kleuren en vormen maar als je de buitenkant voelt, merk je meteen al een verschil. De pompoen heeft een stevige schil die leerachtig aanvoelt terwijl de kalebas houtachtig aanvoelt. Dat verschil is vooral goed te voelen als je ze al wat langer hebt liggen.
Dan gaan we eens naar de binnenkant. Als je ze doorsnijdt, zie je dat de pompoen veel vruchtvlees heeft en de kalebas niet of nauwelijks. Er zit veel vocht in het vruchtvlees van de pompoen en ze hebben een holte met een ietwat slijmerige zaadlijst met zaden. Vanwege het lage vochtgehalte in kalebassen, kun je ze heel goed drogen. Ze worden veel gebruikt als decoratie maar je kunt er ook vogelhuisjes, muziekinstrumenten, schalen en lepels van maken. In sommige culturen worden ze in ceremonies en rituelen gebruikt. Een ander verschil is dat je pompoenen kunt eten en kalebassen veelal niet. In kalebassen zit namelijk een stofje dat cucurbitacine heet. Het is een natuurlijke afweer van de plant tegen insecten die een bittere smaak aan de vruchten geeft. Als je er een grote hoeveelheid van binnen krijgt, kun je daar buikklachten van krijgen. Als je dus twijfelt of je een pompoen of kalebas voor je hebt, kun je een klein stukje vruchtvlees van een rijpe vrucht in je mond stoppen om te proeven of het bitter smaakt. Smaakt het bitter, dan heb je naar alle waarschijnlijkheid een kalebas te pakken.
Ook in de teelt merk je verschil. Pompoenen hebben over het algemeen een langer groeiseizoen dan kalebassen. Pompoenen worden vaak op het land geteeld en kalebassen veel in (tunnel)kassen. De planten van de kalebas worden ook wel langs draad, gaas of een pergola geleid zodat de vruchten vrij kunnen hangen en een mooie vorm krijgen.
Kortom, van pompoenen kun je twee keer genieten. Eerst kun je genieten van de sierwaarde. Want zeg nou zelf er zitten bijzonder mooie soorten bij. De tweede keer geniet je nadat je ze hebt omgetoverd tot een lekker gerecht. Pompoenen en kalebassen hebben beide hun eigen charme en toepassingen. Het is maar net wat je zoekt!