Recept: Pumpkin Pie
Pumpkin Pie is echt iets Amerikaans en is onlosmakelijk verbonden met Halloween. Omdat deze traditie ook naar ons land is overgewaaid vinden we het leuk om ons favoriete recept met jullie te delen.
Het is wel een bewerkelijke taart om te maken maar hij is zeker de moeite waard!
Voor het deeg:
Voor de vulling:
Een taart of quiche vorm
Pompoenpuree maken
Snij 1 a 2 Hokkaido pompoenen in parten en verwijder de pitten en zaadlijsten. Verdeel de pompoen parten over de bakplaat en rooster ze 30 - 40 minuten in de oven op 200 °C. Schraap het vruchtvlees uit de schil en pureer het tot een gladde substantie met de staafmixer.
Stap 2
Het maken van het deeg
Meng bloem, suiker en zout in een kom.
Voeg de blokjes koude boter en het ijswater toe en kneed het zachtjes door tot het een glad deeg wordt. Maak er een bal van en laat het ingepakt in plasticfolie 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Stap 3:
Vulling maken Meng de eieren met de rietsuiker en meng de pompoenpuree met de koffiemelk, zetmeel en specerijen. Voeg alles samen en meng het voorzichtig (niet met de mixer) tot een gladde emulsie.
Stap 4:
Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit totdat het iets groter is dan je bakvorm. Bekleed de bodem en de binnenrand van de vorm met het deeg en prik gaatjes in de bodem. Verwijder het deeg dat over de rand steekt met een scherp mes en schep de vulling in de taartvorm. Zet de Pumpkin Pie onder in de voorverwarmde oven en bak hem 10 minuten. Verlaag dan de temperatuur naar 175°C en bak de taart nog eens 30–40 minuten. De taart mag niet te lang worden gebakken, hij moet in het midden nog een beetje zacht zijn. Laat de taart nog ca. 1 uur in de uitgeschakelde oven, met de deur een heel klein beetje open, afkoelen.
Tip: Garneer de taart met pecan- of walnoten. Het ziet er niet alleen leuk uit maar is ook erg lekker! Serveer de taart lauwwarm of koud met een dot slagroom waar je eventueel naar smaak nog een snufje kaneel overheen strooit.
Dit heb je nodig:
Voor het deeg:
- 200 gr. Bloem
- 120 gr. boter (heel koud, in blokjes gesneden)
- 60 gr. Suiker
- 40 ml ijswater
- 1 snufje zout
Voor de vulling:
- 2 middelgrote eieren
- 140 g rietsuiker
- 1 pakje koffiemelk (zonder suiker, 7,5% vet, 340 g)
- 450 g pompoenpuree
- 2 tl Pumpkin Pie-/ koekkruiden)
- ½ tl zout
- 2 tl aardappelzetmeel
Een taart of quiche vorm
Aan de slag:
Stap 1Pompoenpuree maken
Snij 1 a 2 Hokkaido pompoenen in parten en verwijder de pitten en zaadlijsten. Verdeel de pompoen parten over de bakplaat en rooster ze 30 - 40 minuten in de oven op 200 °C. Schraap het vruchtvlees uit de schil en pureer het tot een gladde substantie met de staafmixer.
Stap 2
Het maken van het deeg
Meng bloem, suiker en zout in een kom.
Voeg de blokjes koude boter en het ijswater toe en kneed het zachtjes door tot het een glad deeg wordt. Maak er een bal van en laat het ingepakt in plasticfolie 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Stap 3:
Vulling maken Meng de eieren met de rietsuiker en meng de pompoenpuree met de koffiemelk, zetmeel en specerijen. Voeg alles samen en meng het voorzichtig (niet met de mixer) tot een gladde emulsie.
Stap 4:
Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit totdat het iets groter is dan je bakvorm. Bekleed de bodem en de binnenrand van de vorm met het deeg en prik gaatjes in de bodem. Verwijder het deeg dat over de rand steekt met een scherp mes en schep de vulling in de taartvorm. Zet de Pumpkin Pie onder in de voorverwarmde oven en bak hem 10 minuten. Verlaag dan de temperatuur naar 175°C en bak de taart nog eens 30–40 minuten. De taart mag niet te lang worden gebakken, hij moet in het midden nog een beetje zacht zijn. Laat de taart nog ca. 1 uur in de uitgeschakelde oven, met de deur een heel klein beetje open, afkoelen.
Tip: Garneer de taart met pecan- of walnoten. Het ziet er niet alleen leuk uit maar is ook erg lekker! Serveer de taart lauwwarm of koud met een dot slagroom waar je eventueel naar smaak nog een snufje kaneel overheen strooit.