Binnen enkele werkdagen in huis
Gratis verzending vanaf €50,00
Ruim en divers assortiment

De schoonheid en functionaliteit van zaaddozen en siergrassen

Zaaddozen van éénjarige bloemen hebben vaak mooie structuren. Ze variëren in grootte, vorm en kleur en ze voegen in de herfst en winter een boeiend element toe aan je tuin. Vooral als het heeft gesneeuwd ziet het er leuk uit! Dan hebben bijvoorbeeld de donkere zaaddozen van de Zonnehoed allemaal een wit petje op… Een paar voorbeelden van mooie zaaddozen zijn die van de Akelei, Klaproos, Kaardebol, Kruisdistel en de Zonnehoed. Natuurlijk mag de uitgebloeide Zonnebloem niet ontbreken in dit rijtje want de bodem zit vol zonnepitten en dat werkt als een magneet op vogeltjes! Knip er maar eens één af en leg hem, in het zicht, op bijvoorbeeld een tafeltje. Wedden dat er binnen een paar minuten een Koolmeesje of Pimpelmeesje op zit te pikken?

De meeste zaaddozen zijn niet alleen heel decoratief, maar ze spelen ook een belangrijke rol in het ondersteunen van de biodiversiteit in onze tuinen. Musjes, Mezen, Vinken en bijvoorbeeld het Winterkoninkje, zijn niet alleen dol op de zaden die in de zaaddozen zitten maar ze zoeken daar ook naar verstopte insecten. Als ze je tuin met het vogelbuffet eenmaal hebben ontdekt, is het een komen en gaan van vogeltjes. Heerlijk om naar te kijken!

Dan heb je ook nog de siergrassen. Die kun je om dezelfde redenen ook in de herfst en winter in je tuin laten staan. Siergrassen hebben namelijk een heel mooi wintersilhouet. Ze zullen in de herfst gaan verdrogen en krijgen dan een mooie goudgele kleur. Siergrassen bieden veel beschutting aan allerlei dieren en ze geven je tuin bij een avondzonnetje een hele mystieke uitstraling. Vooral als er rijp op zit! Heb je nou het geluk dat je een grote tuin hebt en wil je niet in je hele tuin zaaddozen en grassen laten staan? Maak dan een speciale plek in je tuin waar de dieren beschutting kunnen vinden en kunnen eten. Dan kan de natuur lekker zijn gang gaan terwijl de rest van je tuin is opgeruimd. De grassen en zaaddozen die je laat staan, knip je dan in het vroege voorjaar af.

De grassen en zaaddozen helpen dus niet alleen in de voedselvoorziening van de vogeltjes maar ze geven ook beschutting tegen kou en roofdieren. Ook zijn ze in de winter hele goede schuilplaatsen voor nuttige insecten. Het laten staan van grassen en zaaddozen is daarom een vorm van milieubewust tuinieren. Je draagt bij aan een gezonde leefomgeving voor verschillende dieren.