Binnen enkele werkdagen in huis
Gratis verzending vanaf €50,00
Direct uit voorraad leverbaar

Ontdek hoe je eenvoudig bloemen kunt drogen voor creatieve decoraties!

Ben je een beetje creatief? Gewoon lekker prutsen….je hoeft niet heel handig te zijn ofzo, maar heb je zin om te knutselen? Ga dan eens bloemen drogen! Droogbloemen zijn heel leuk om bijvoorbeeld een cadeautje mee te versieren zodat het een persoonlijk tintje krijgt. Maak van droogbloemen geurende potpourri of zet ze in kleine vaasjes op een leuk dienblad met een flesje van je favoriete geurstokjes ertussen. Je kunt ook van die transparante flesje met geurolie kopen. Als je daar het etiket afweekt, kun je een paar gedroogde bloempjes of grasjes in de olie doen. Zo ziet het flesje er net iets leuker uit en is het een heel leuk cadeautje! Het gebruik van droogbloemen is een super leuke manier om het hele jaar door van de bloemen uit je tuin te genieten en het drogen zelf is een makkie! Er zijn verschillende manieren om bloemen te drogen. We hebben twee van de meest toegepaste manieren voor je uitgeschreven in twee aparte blogs.

Wil je vaasjes vullen, potpourri maken of een cadeautje decoreren met een klein toefje gedroogde bloemen? Maak dan bosjes van je favoriete bloemen en hang die ondersteboven op een goed geventileerde, donkere plaats. Dat kan bijvoorbeeld op een zolder zijn maar een schuur kan ook goed. Als het er maar niet vochtig is.

Maar ja, wanneer is nou het juiste moment om de bloemen te oogsten...

Je knipt de bloemen net vóórdat ze helemaal open zijn af. Dat doe je omdat ze tijdens het drogen nog even doorbloeien. Als je bloemen gaat drogen die al volledig zijn geopend, zullen meestal de bloemblaadjes eraf vallen. Knip ook een stuk van de steel mee. Hoe lang je de steel laat maakt niet uit, knip hem af op de lengte die je het beste past. Maak er vervolgens bosjes van en bind ze aan de onderkant vast met touw. Maak het bosje niet te vol. Hou het dus luchtig, zorg dat er lucht doorheen kan om schimmelvorming te voorkomen. Maak dus liever meerdere kleine bosjes dan één grote. Als je dat gedaan hebt, hang je de bosjes op een donkere plaats. Het liefst een plaats waar geen daglicht komt. Zo blijven de kleuren het mooiste. Het ligt een beetje aan het soort, maar na 2 tot 4 weken zijn je bloemen goed gedroogd en kun je er mee aan de slag.

Deze manier is heel geschikt voor bijvoorbeeld: Stro- en Papierbloemen, Lamsoor, Trommelstokjes, Gipskruid, Korenbloemen, Grote Kaardebol, Kruisdistel, Kanariegras, Salvia horminum en Kogel Amaranth. Maar ook de zaaddozen van Papaver, Juffertje in het groen, Vlas en Judaspenning kun je op deze manier heel goed drogen.

Vind je het leuk om wenskaarten of schilderijtjes met droogbloemen te maken? Of versier je graag fotolijstjes? Dan heb je een bloemenpers nodig. Die kun je heel goed zelf maken! Wil je weten hoe? Over het maken en het gebruik van de bloemenpers hebben we een andere blog  gemaakt.