Arachis hypogea - Pinda

€ 2,75*

Aantal zaden
Productnummer: 11525.30
Product informatie "Arachis hypogea - Pinda"

Zelf pinda's kweken, hoe leuk is dat? De pinda is een éénjarige plant die je heel leuk samen met kinderen kunt kweken. Je hoeft er niet eens een tuin voor te hebben om dat te kunnen doen! De pindaplant groeit het beste in vrij droge, losse grond. In kIeigrond kunnen de pinda's zich niet goed ontwikkelen omdat dat te vast is. Wist je trouwens al dat de pinda helemaal geen noot is? Het is een peulvrucht die onder de grond groeit. Een boontje dus!  

Zaai Arachis eind april- begin mei binnen voor in bijvoorbeeld potjes en zorg voor een bodem temperatuur van 20-21ºC. Plant begin juni de plantjes uit op een zonnige plaats. Zorg voor een plantafstand van ongeveer 20cm. Dat kan in de volle grond of in potten. Maar let op: De temperatuur mag overdag én in de nacht niet onder 10ºC komen! Anders stagneert de groei en zullen de plantjes afsterven. Ons advies: Zet ze in potten met een doorsnede van 30 cm. Gewoon één plantje per pot. Dan kun je ze binnen zetten als de temperatuur toch opeens daalt. Bovendien is het ook makkelijker met water geven en oogsten. Het teveel aan water kan makkelijk weglopen en bij het oogsten schud je de kluit makkelijk los in de pot.

Oogsten kan in oktober. Dan ga je de planten rooien. Spannend, want dan kun je pas zien wat je oogst is! Als je planten in de volle grond staan, graaf je ze uit. Zorg dat je ruim om de kluit graaft zodat er geen pinda's meer in de grond achterblijven. Laat vervolgens de pinda's drogen. Eenmaal gedroogd, kun je de pinda's doppen, roosteren en opeten. Of je maakt zo'n leuke slinger voor de vogeltjes...
Oogsttijd: Augustus, September
Zaaitijd onder glas: Maart, April, Mei